Dijmed Teknoloji

İSO 22000 Belgesi

Yurt İçi ve Yurt Dışı Belgelendirme Hizmetleri İle
Dijmed Teknoloji Uzman Kadrosuyla Yanınızda

İSO 22000 Belgesi Çorlu
İSO 22000 Belgesi Hizmeti

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

Etkileneceğinizden şüphemiz yok!

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı

ISO 22000:2018 standardı, ISO (International Standart Organisation) tarafından 19.11.2018 yılında revize edilmiş ve yine bu kurul tarafından yayınlanmıştır. ISO 22000 standartları HACCP belgesine benzer şekilde aynı standartları içerisinde barındırmaktadır. ISO 22000 standartları, HACCP standartlarına benzer şekilde bir gıda üretimi olan bir fabrika ya da herhangi bir işletme içerisinde temizlik ve hijyen düzeylerinin insan sağlığını tehlikeye sokabilecek düzeyde olmaması ve kabul edilebilir hijyen koşullarının sağlanabilmesi için gerekli olan ve alınması gereken önlemleri ön görerek bunlara dikkat edilmesini sağlamaktadır. Gıda üretimi ve prosesinin devam etmesi sırasında tehlike analizlerinin doğru yapılmasını ve alanda olan tüm kritik kontrol noktalarının bulunması ve bu noktaların gözlenmesi, böylelikle bir sıkıntı olması halinde bu noktalara müdahale edilebilme olanağı tanımaktadır. Buradan da anlaşılacağı gibi ISO 22000 standartlarında benzer HACCP belgesinde yer alan standartlara oldukça fazla benzemektedir. Bu nedenle bu belgeyi alan bir kişi kolaylıkla HACCP belgesine de ulaşabilmektedir. ISO 22000 ile gıda üretim hattının bütün noktalarına ve sistemin her yerine hakim kılınması daha rahatlıkla sağlanmaktadır. HACCP ve ISO 22000 standartları birbirlerine fazla benzer olmalarına karşın kullanımlarının tercih edildiği alanlara göre aralarında fark vardır. HACCP belgesi çoğunlukla gıda ile ilgili herhangi bir üreticiler ve bunun denetimini sağlayan kişiler tarafından alınması tercih edilmektedir. ISO 22000 ise gıda üretimi ile ilgili alanlarda kullanılmak üzere alınabildiği gibi gıda üretimi dışında farklı şeyler imalat eden sektörlerde malzeme, tekstil, kablo, plastik gibi, depolama ya da taşımacılık yapan firmalar tarafından bu belge alınması tercih edilmektedir. Günümüzde her işleme sahibi özellikle üretim, taşımacılık ya da depolama hizmeti veren firmalar çeşitli bazı belgelere sahip olması zaruri olacak hale gelmektedir. Fabrika ya da üretim yerleri karmaşık ve her an tehlike oluşabilecek alanlar olduğundan dolayı gerekli tüm önlemlerin alınması gereklidir. Bu önlemlerin sayısı oldukça fazla ve kompleks olduğundan bunları belli bir düzende sağlayacak olan standartlara sahip olmak mecburi olmaktadır. Bu da bu belgelere sahip olmak ve gerekli eğitimlerin alınması ile sağlanmaktadır.

ISO 22000 Standartlarının Gıda Üretiminde Önemi Nedir?

Gıdalar hepimizin hayatını devam ettirebilmesi için her gün tükettiğimiz malzemelerdir. Gıdalar çiğ olabildiği gibi pişmiş halde de tüketimi yapılmaktadır. Yenilen ve içilen bu maddelerde meydana gelen herhangi bir bozulma ya da kontamine durumunun oluşması tüketen kişiler için oldukça fazla risk oluşturmaktadır. Tavuk, et ya da süt ürünleri gibi gıdalardan zehirlenerek ölen insan sayısı hiç de az sayıda değildir. Evimizin mutfağında ya da kendi buzdolabımızda dahi depoladığımız ve tükettiğimiz gıdaların da hijyenine, nasıl tüketildiğine dikkat edilmediği takdirde istenmeyen durumlar ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Ufak bir mutfakta olsun büyük ölçekli bir gıda üretimi yapan fabrikada olsun gıda zincirinin ve prosesinin devam ettiği her noktada gerekli olan tüm hijyen koşullarına ve bazı standartlara dikkat edilmesi gereklidir. Dikkat edilmediği takdirde toplu zehirlenmelere ve ciddi vakalarda ölümlere sebep olabilmektedir. Peki, kişinin kendi mutfağında bile bazı hijyen kurallarını gözden kaçırabildiğini biliyorsak büyük bir gıda işletmesinde tüm bu koruma ve tehlike risk durumu barındıran noktaları nasıl kontrol altına almak mümkün olacaktır? Bunun farkına varan uluslararası bazı toplum ve kuruluşlar bunun önüne geçmek için ve bu standartların daha rahat uygulanabilmesi kontrol altına alınabilmesi için bazı standartları oluşturmuşlardır. Bu standartları ve koşulları barındıran IS0 22000, ISO 9001 ya da HACCP gibi belgeler bazı eğitimler alınarak bazı sınavlara girildikten sonra sahip olunabilmektedir. Bunların eğitimlerini alan yetkili kişiler girdikleri sınavlar sonucu başarılı sayılmaları halinde bu belgelere sahip olacaklardır. Burada önemli olan eğitimini alan kişi fabrikasında ya da bir gıda zincirinde hangi tehlike analizlerini yapacağını ve prosesin hangi aşamalarında hangi kritik kontrol noktalarının bulunduğunun farkında olacaktır. Standartları harfiyen uygulayan ve belirlenen kritik kontrol noktalarının gözlenmesi ile tüm koşullar rahatlıkla kontrol altında tutulabilecektir. Gıda üretimi sanıldığı kadar kolay bir süreç değildir. Uzun ve karmaşık prosesler içeren üretim hattının doğru şekilde izlenmesi ve kontrol edilmesi insan sağlığı açısından oldukça fazla önem arz etmektedir.

ISO 22000 Standardını Hangi Firmalar Kullanabilir Ve Alabilir?

ISO 22000 üretim olan her işletmenin alması gereken ve mecburi olmasa da imalat sürecinin sağlıklı ilerlemesi için zaruri sayılacak bir belgedir. Bu belgelerin alınması ve eğitimlerinin görülmesi, standartlarının işletme içerisinde kullanılması imalat sürecinin sıkıntısız ve rahat bir şekilde sürdürülmesine büyük katkıda bulunmaktadır. Günümüzde fabrika sayısı binleri geçmiştir ve her geçen gün biraz daha fazla sayıları artış göstermektedir. Artan fabrika sayısı ve çeşitliliği belli standartların varlığının uygulanmasına ve var olmasını mecburi kılmıştır. ISO 22000 belgeleri ile işletme sadece ürün kalitesini değil aynı zamanda işletme içi meydana gelebilecek herhangi bir kazanın da önüne geçmiş olacaktır. İşletme içi risk oluşturabilecek tüm faktörler ISO 22000 standartları ile belirlendiği için ve bu noktaların kontrolleri eksiksiz belirtildiğinden, söylenen tüm talimatlara uyulduğu takdirde herhangi bir kaza ya da yangın gibi olumsuz durumlar ile karşılaşılması en aza indirgenmiş olacaktır. ISO 22000 belgesi yukarıda açıklandığı üzere alabilecek ve kullanabilecek işletme yelpazesi oldukça geniştir. En fazla kullanılan ve standartlarının sağlandığı işletmeler gıda ürünleri üretimi yapan firmalar olsa da bunların yanında çeşitli bazı firmalarda ISO 22000 belgesi almakta ve işletmesinde kullanmaktadır.

ISO 22000 Belgesi Kullanan Firmalar Ve Alanları
  • Et ve et ürünleri işletmeleri, et ile alakalı üretim yapan gıda firmaları
  • Balık ve balık ürünleri (konserve, dondurulmuş balık gibi.) üretimi yapan gıda işletmeleri
  • Ekmek ve unlu mamuller üretimi yapan gıda işletmeleri
  • Hububat ( pirinç, bulgur, makarna gibi) üretimi yapan ve paketli gıda işletmeleri
  • İçecek ve türlerinin üretiminin yapıldığı gıda işletmeleri
  • Konserve ( barbunya, salça, balık gibi) gıda ürünlerini üreten gıda işletmeleri
  • Dondurulmuş ( patates, ıspanak, balık) paketli gıda ürünlerinin üretimini yapan gıda işletmeleri
  • Gıda üretimi olan ( inek sütü, tavuk yumurtası gibi) küçük büyük çiftlikler
  • Balıkçı halleri ve taze balık satışı ve üretimi yapılan yerler
  • Hazır yemek ve içecek servislerinin aktif olduğu restoranlar, lokantalar ya da kafeler
  • Fast food gıda zincirleri ve self servis yapılan gıda işletmeleri
  • Hastaneler
  • Oteller
  • Gıdaların depolanmasını sağlayan işletmeler
  • Gıda dağıtımı ve nakliyatını sağlayan firmalar
  • Gıdaların işleme prosesi esnasında kullanılacak olan ekipmanların üretimini yapan firmalar
  • Gıda doğal ve doğala özdeş ya da yapay olarak kullanıma hazır gıda katkı maddelerinin üretimini yapan firmalar
  • Hazırlanacak gıdaların imalatı için gerekli olan ham maddelerin teslimini ve üretimini yapacak olan firmalar
  • Gıdaların son çıkan ürünlerin paketlenmesinde kullanılacak olan gıdalara uygun olan ambalajların üretimini yapacak olan işletmeler
  • Fabrika ve işletmelerde kullanılabilecek dezenfekte ve temizlik malzemelerinin üretimini sağlayacak olan işletmeler
  • Hayvan beslemesi yapan ve yem üretimi yapan işletmeler
  • Fabrika ve işletmelerde zararlılar ve mikroorganizmalar ile mücadele eden bu yönde hizmet veren firmalar
  • İşletmelere hijyen ve sanitasyon hizmeti veren, dezenfekte edilmesini sağlayan firmalar

Yukarıda ISO 22000 belgesine sahip olabilecek ve alabilecek firmaları genel olarak sıraladık. Buradan da görüleceği üzere ISO 22000 belgesini sadece gıda üretimi yapan firmalar almamaktadır. ISO 22000 belgesini isteyen çoğu işletme rahatlıkla alabilir ve uygulayabilmektedir. Burada dikkat çeken nokta ise IS0 22000 belgesini gıda üretimi yapan firmaların yanında gıda üretimi ile doğrudan olmasa da dolaylı olarak bağlantısı olan birçok işletme alabilmektedir. Gıda ile etkileşime dolaylı olarak giren temizlik malzemelerinden tutunda paketlemede kullanılacak olan ambalaj üretimi yapan firmalara kadar tüm firmalar ISO 22000 belgesini alabilir ve uygulayabilir.

ISO 22000 Standardının Uygulanmasının İşletmelere Yararı Nedir?

Üretim yapan bir işletmeye sahip olan ya da bu işletmelerde çalışan bir kişi iseniz ISO 22000 belgesinin adını oldukça fazla duymuş olabilirsiniz. Hemen hemen her işletmenin sahip olduğu ISO 22000 belgeleri ve sahip olduğu diğer standart belgelerinin önemini ve yararını kısaca anlatalım.

Üretim Yapan İşletmelerin Çalışmasına Katkısı

İşletmeler hem kaliteli ürünlerin üretimini yapıp hem de imalatını yapmış oldukları ürünlerinin kullanıcılara güvenilir şekilde ulaşmasını ve birçok müşterinin tercih edeceği bir ürün ortaya çıkarıp bundan kar elde etmeyi amaçlamaktadır. Her işletmenin genel amacı müşteri memnuniyetlerinin en üst seviyede olmasını sağlamak ve yüksek kazanç elde etmektir. Kazanç artışı işletmenin kendisini ve sahip olduğu olanaklarının da daha fazla artış göstermesine yardımcı olacağından dolayı bu her işletme için oldukça önemli bir durumdur. Fabrikalar ya da işletmelerin kazançlarını artırmasının birçok yolu vardır. Üretim yapan firmaların ise kazançlarına doğrudan etki eden unsurun kaliteli bir ürün çıkışının sağlanması olduğu apaçık ortadadır.

Ürün Kalitesinin Sağlanmasına Katkısı

Kaliteli ve güzel, müşterilere hitap eden ürünlerin imalat sonunda çıkışları ve müşterilere bu ürünlerin sunulması işletmelerin popülaritesini artırmakta ve müşteri güveninin de kazanılmasını sağlamaktadır. Daha fazla tercih edilmesini sağlayan bu durumun ortaya konulması içinde tabi ki daha fazla çalışma ve ürünlerin üretimi sırasında uygulanan her prosesin aşamasında daha fazla dikkat edilmesi istenecektir. Küçük işletmelerde üretim aşamalarının ve ekipmanların temizliği gibi tüm alanlar rahat bir şekilde kontrolleri sağlanabilmesi kolay olabilir. Fakat bu daha büyük ölçekli bir firma için oldukça zor bir süreçtir. Üretim durağan bir prosese sahip değildir. Sürekli değişen ve sürekli yeni kontrollerin yapılması gereken bir süreci içerisinde barındırmaktadır. Gözden kaçabilecek şeylerin sayısı büyük firmalarda daha fazla olmaktadır. Bunların kontrollerinin de yarım kalması ve meydana gelen en ufak aksaklık son çıkan ürünün kalitesini büyük ölçüde etkilemektedir.

ISO 22000 İşletme Kazancına Katkısı

Küçük firmalarda bile bir nedenle meydana gelen kayıpların ve zararın karşılanması firmayı oldukça zorlarken bu büyük firmalar için daha da zor olmaktadır. Çünkü üretilen ve kullanılan ham maddelerin miktarları, prosesin karmaşıklığı ve bu sürecin daha uzun olması gibi unsurlar firmanın daha fazla kayıp vermesine ve daha fazla zarara uğramasına neden olmaktadır. Bu nedenle firmaların özellikle büyük ölçekli firmaların bu konulara daha fazla önem vermesi ve titiz çalışması gereklidir. Bunu en kolay ve doğru şekilde sağlanması için de yetkili kişiler ve kuruluşlar tarafından belirli standartlar oluşturulmuştur. Bunlardan bir tanesi de ISO 22000' dir. ISO 22000 belgesini ve eğitimini alan kişiler tüm talimatları işletmeleri içerisinde takip ve kontrollerini yaparak tüm risk oluşturacak noktaların kontrol altına alınmasına yardımcı olmaktadır. ISO 22000 standartları ile üretime dair her türlü detay ve kontrol noktaları apaçık şekilde belirtilmiştir. ISO 22000 ‘ de belirtilen standartlarda her bir talimata uyulması ve üretim prosesi boyunca sağlanması dahilinde tüm süreç boyunca kontrol tamamen sağlanmış olacaktır. Kontrollü ve tüm risk analizleri yapılmış olarak sunulan ve üretilen gıdalarda en kaliteli ve güvenilir şekilde fabrikadan çıkmış olacaktır. Böylelikle ISO 22000 standartları ile fabrikadan sofralara ve çatala güvenilir, kaliteli bir ürün sunulmuş olacaktır. İşletme sahipleri de bu sayede daha fazla müşteri kazanmış olacak ve kazancını daha fazla artırmış olacaktır. Üretimin olmazsa olmazı standartların içerisinde olmasıdır dersek doğru söylemiş olacağız. Fabrikalarda üretimi ve son çıkan ürünlerin kalitesini en kolay ve en rahat ISO 22000 belgelerine sahip olarak ve bunların uygulanması ile artırılabilir diyebiliriz.

İSO 22000 Belgesi Çorlu
ISO 22000 Veren Firmalar Hangileridir?

ISO 22000 belgesi ilk olarak 2005 yılında yayınlanmıştır. Üretimde güvenilirliğin ve kalite standartlarının takip edilmesi, hangi noktaların izlenmesi gerektiği ilk olarak 1960 yıllarında gerçekleştirilmiştir. Bütün Avrupa ülkeleri ve gelişmiş birçok ülkelerde gıdaların ve imalatı olan bütün ürünlerin belirli standartlar içerisinde geliştirilmesine, üretiminin yapılmasına özen gösterilmektedir. Tabi ki kendini geliştirmekte ve gelişmiş ülkeler arasında yer almaya çalışan ülkemizde bu standartları fabrikalarımıza yönlendirmiştir ve ISO 22000 gibi belirli standartlar içerisinde işletmelerin ürünlerini üretmelerini tavsiye etmiştir. Bunun için üretim yapılan firmalar ve işletmeler gerekli olan bakanlıklarca takip edilmekte ve düzenli olarak kontrolleri yapılmaktadır. Firmaların belirli standartları tutturması ve bu standartlar içerisinde güvenilir kaliteli ürün üretiminin sağlanması ISO 22000 gibi bazı belgelerin alınması ve gerekli olan kontrollerin talimatlara uygun olarak yapılması ile sağlanmaktadır.

Bunun içinde her üretim yapan işletme ISO 22000 belgesini almak için başvuruda bulunmaktadır. Bu belgeleri vermekte yetkili olan yerler ya da kuruluşlar bazı kurumlardan yetki alarak bu görevi yapmaktadırlar. Bunun için belgelendirme yapan kuruluşlar bazı ulusal ya da uluslararası akreditasyon kuruluşlarından yetki alarak bu işi yapmaktadır.

ISO 22000 Belgesini Almak İçin Belgelendirme Yapan Kuruşlarda Nelere Dikkat Edilmelidir?

Öncelikle ISO 22000 belgesini almak isteyen firmaların genel olarak belgelendirme kuruluşlarını genel olarak bir araştırma yapmasını tavsiye ediyoruz. Daha önce firmalarına bu kuruluşlardan ISO 22OOO belgesi alan işletme sahiplerinin yorumlarını ve memnun kalıp kalmadıkları tespit edilmelidir. Daha sonra belgelendirme yapan kuruluşlardan kendi işletmeleri için ne kadar fiyat alacakları görüşülmelidir. Bununla birlikte kuruluşu seçerken sadece verilen fiyata bağlı kalınmamasına özen verilmelidir. Çünkü düşük fiyata ISO 22000 belgesi alan firmaların bazıları yeteri derecede uyum sağlamadığı ve ISO 22000 standartlarının eksik uygulandığı acı gerçeği ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bunu önlemek adına ISO 22000 belgesi alacak olan işletmenin belgelendirme yapan kuruluşların yetkilerine hangi kurumlardan aldığını ve akreditasyonların hangi kuruluşlar tarafından sağlandığı sorgulanmalıdır. Genelde sadece tek fiyat üzerinden değerlendirme yapan işletmeler bundan dolayı sıkıntı yaşamaktadırlar.

ISO 22000 Nasıl Alınır? ISO 22000 Belgesini Almak İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir? ISO 22000 Fiyatları Neye Göre Değişim Göstermektedir?

Günümüzde artık her şey belirli bir standartlara uygun olarak yapılmaktadır. En ufak bir alışveriş için girdiğimiz işletmeler dahi kendi alanlarına yönelik olarak belirli standartlarda satışlarını yapmakta ve kontrollerini sürdürmektedir. Bunun nedeni daha kaliteli ürünler sunmak ve satışları artırmak, meydana gelebilecek kazaların ya da zararların önüne geçmektir. Bu nedenle küçük büyük her işletme ISO 22000 belgesine sahip olmaya çalışmaktadır ve kısa yoldan hemen bu belgeyi almaya çalışmaktadır. Tabi ki işletmeler için oldukça fazla önem arz eden ISO 22000 belgesinin alınması ve sahip olunması için belirli bir yol izlenmesi ve gerekli kuruluşlara başvuruların zamanında yapılması gereklidir. Genel olarak ISO 22000 belgesinin alınması için kişilerin ya da kuruluşların hangi yolları izlemesi gerektiğini açıklayalım.

ISO 22000 Belgesini Almak İçin Fiyat Alınması

Öncelikle ISO 22000 belgesini almak ve ISO 22000 standartlarının kendi firması için oluşturmak isteyen firmalar belgelendirme işlemlerini yapacak olan kuruluşlar ile irtibata geçmelidir. ISO 22000 belgesini verecek ve sağlayacak olan kuruluştan belirli bir fiyat alınır. Belgelendirme fiyatları ISO 22000 belgesini verecek olan kuruluşuna göre değişmekle birlikte bu belgeyi alacak olan işletmenin sahip olduğu özelliklere göre belirlenmektedir. ISO 22000 belgesinin fiyatlarını etkileyen ve değiştiren birtakım faktörler vardır. Kısaca bunları açacak olursak bir tanesi işletmede çalışmakta olan ya da çalışacak olan personelin sayısıdır. Personel sayısının artması ve kurum içi çalışanın fazla olması ISO 22000 belgesinin fiyatını artırmaktadır. Bununla birlikte ISO 22000 belgesini alacak olan işletmenin büyüklüğü ve ne kadar fazla alet, ekipman ve malzemeye sahip olacağı da yine bu belgenin fiyatını değiştirmektedir. Bunun nedeni ISO 22000 belgesi her bir işletme için ayrı ayrı tetkikler ve risk analizi noktaları belirlendiği için kuruluşun büyüklüğü, çalışan personel sayısı gibi faktörler harcanan zamanı, harcanan eforu artırdığından fiyatı da yükseltmektedir. Tüm koşullar ve faktörler göz önünde bulundurularak firmalardan belli bir fiyat alınır. Eğer alınan fiyat işletme tarafından kabul edilirse sonraki aşamaya geçilebilir.

ISO 22000 Belgesi İçin Başvuruların Yapılması

Fiyat teklifinin kabul edildiği ISO 22000 belgesinin alınacağı kuruluşa gidilerek oradan verilen başvuru evrakları eksiksiz bir şekilde doldurulur. Başvuruyu yapan işletme ISO 22000 belgesinin yanı sıra istediği diğer ek belgeleri de belirterek gerekli olan bütün yerler eksiksiz doldurulur. Bunların yanında kuruluş tarafından işletmeden istenen diğer evraklarda hazır hale getirilerek teslim edilir ve başvuru bu şekilde tamamlanmış olur.

ISO 22000 Belgesi Ve Değerlendirilmesinin Yapılması

Başvurular tamamlandıktan sonra başvurunun yapıldığı kuruluş tarafından işletmeyi denetime alacak ve ISO 22000 belgesi standartlarına uygunluğunu tek tek ölçecek, bu alanda yetkili bir denetçi belirlenir. Bu göreve atanan denetçi işletmeye gelerek işletme içerisinde yer alan bütün alanları denetler. Bu denetleme sırasında işletme içerisinde üretime dahil olan ya da olmayan bütün kritik noktalar, personel, temizlik ve hijyen, ekipmanların uygunluğu gibi bütün her şey detaylı bir şekilde incelenir. Kritik analiz noktaları ve üretim hanenin tümü incelendikten sonra denetçi tarafından her şey bir bir titiz şekilde not edilir. Denetleme bittikten sonra işletmenin ISO 22000 standartları koşullarına ve talimatlarına ne kadar uyum gösterdiği ve bu talimatlara uygun çalışıp çalışmadığının oranı belirlenir. Kaydedilen notlara ve puanlara göre işletmeye ISO 22000 standartları belgesi verilir ya da uymadığı ve bu standartları taşımadığı belirlenen işletmelere ise gerekli olan uyarılar yapılır ve eksik noktaları belirtilir. İşletme kendilerine gelen uyarılara önem vererek belirtilen eksik noktalarını tamamlar. Daha sonra yeniden bir denetleme sağlanır. Eksiklerin giderilmesi durumunda işletmeye geçerli not verilir ve ISO 22000 belgesi teslim edilir.

ISO 22000 Kaç Yıl Geçerliliği Vardır?

ISO 22000 belgesi ve diğer belgelerin geçerlilik süreleri ve tutuldukları denetimleri hemen hemen aynıdır ve aralarında pek bir fark bulunmamaktadır. Genel olarak ISO belgelerinin geçerlilik süreleri yaklaşık üç yıldır. Belgenin içeriğine ve firmaya bağlı olarak bu belgelerin özellikleri standartları değişiklik göstermektedir. Genel olarak üç yıl bir geçerliliğe sahip olan ISO 22000 Belgesi üç yıl geçerliliğe sahip olsa da ara ara kontrolleri yapılmaktadır ve bu ara kontrollerde de yine işletmenin standartlara uygun olup olmadığı, standart ve talimatlara uyulup uyulmadığı kontrol edilmektedir. Kontroller yine görevlendirilen denetçiler tarafından yapılmaktadır. Üç yıl sonunda ISO 22000 belgesi geçerliliğini yitirmektedir ve yeniden işletmenin ISO 22000 belgesini almak için başvuruda bulunması gerekmektedir. Başvurusunu istediği kuruluşa yapmakta özgür olan işletme, ikinci ISO 22000 belgesini almak için vereceği ücret ilk ISO 22000 belgesini vermek için ödemiş olduğu ücretin yaklaşık 3 te 2 si kadardır. Fakat bu miktar her yıl ve kuruluşa göre değiştiğinden dolayı net bir rakam söylemek pek de mümkün olmamaktadır.

ISO 22000 Belgesi Alındıktan Sonra Ara Denetimler Olur Mu? Bunlara Ücret Ödenmekte Midir?

Evet, ISO 22000 Belgesi alındıktan sonra tam bir yıl sonra ara denetimler olmaktadır. Bu ara denetimler işletmenin ISO 22000 standartları dışına çıkmasını önlemekte ve bu standartların işletme içerisinde sürekliliğine katkıda bulunmaktadır. Yapılan ara denetimler için ücret alınsa da bu miktar pek fazla olmamaktadır. Ara denetimlerde alınan ücret denetimin yapılacağı işletmenin büyüklüğüne ve çapına, personel sayısına gibi bazı faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

ISO 22000 Standartlarına Göre Gıda Üretimi Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hijyen Kuralları Nelerdir?

ISO 22000 standartlarına göre gıda üretimi sırasında hijyenin sağlanması ve bunun kontrolü oldukça detaylı şekilde yapılmasına özen gösterilmektedir. Bir işletmede gıdanın ham maddesinin alımı ile başlayan proses, hazırlanan gıdanın soframıza gelene kadar ki sürecinde herhangi bir bulaş ya da kontamine olmadan bizlerle buluşmasını sağlamak için bu standartlara uyarak kontroller yapılmalıdır. ISO 22000 hijyen standartları ve kuralları şu şekildedir:

  • ISO 22000 Hijyen Kuralları
  • Amaç
  • Gıda üretimi sırasında gıdanın tüm hijyen koşulları sağlanarak sağlıklı bir şekilde prosesin sürdürülmesini sağlamaktır.

  • Sorumlu Kişiler
  • Üretimde ya da mutfakta çalışan personel

  • Hijyen Kurallarının Uygulanması
  • Kullanılan Ekipmanların Hijyeni

    Öncelikle üretimin ve ham maddelerin işleneceği tezgahların, kullanılacak olan bütün ekipmanların hepsinin temizlenmiş, hijyenik ve dezenfekte edilmiş olmasına dikkat edilmelidir.

    Gıdaların ve ham maddelerin işleneceği tezgahların, kullanılacak olan bütün alet ekipmanların kırık, çatlak ya da paslanmış olmamasına, sağlam olmasına dikkat edilmelidir.

    Üretimi yapılacak olan gıdanın ham maddelerinin temizlenme ve dezenfekte edilme işlemleri birbirlerinden ayrı olarak yapılmalıdır ve aynı kap kesinlikle kullanılmamalıdır. Ürünler kullanılacak olan ham maddelerine göre ( et, sebze, unlu mamuller gibi) temizleme işlemlerine tabi tutulmalıdır. Ham maddelerin ve temizleme kaplarının birbiri ile teması önlenmelidir.

    Kullanılacak olan ham maddelerin cinsine göre (et, sebze, unlu mamuller gibi), kesilmesi ya da parçalanmasında kullanılacak olan kesme tahtaları ve bıçakların birbirinden ayrı olmasına, birbirleri ile temas etmemelerine dikkat edilmelidir.

    Üretim sırasında tezgah üzerinde çiğ gıda kesilmiş ya da işlenmiş ise tezgah tamamı ile dezenfekte edilmelidir ve sonrasında diğer ürünlerin bu tezgah üzerinde kesilme işlemleri yapılmalıdır. Çiğ gıda ürünleri kesilen tezgahlar temizlenmeden diğer ürünler ile aynı tezgah üzerinde kesinlikle burada muamele edilmemelidir.

    İşlem sona erdikten sonra bütün tezgah ve kullanılan tüm alet ekipmanların hepsi hijyen temizlik kurallarına göre temizlenmeli, dezenfekte edilmeli ve tüm hijyen toplu olarak sağlanıp o şekilde bırakılmalıdır.

  • Yemek Üretiminde Dikkat Edilecek Hususlar
  • Üretim İçin Hazırlık

    Gıdanın üretimi sırasında kullanılacak olan et, süt, balık ya da sıvı yumurta gibi ham maddeler kesinlikle uzun süre dışarıda, sıcakta bekletilmemelidir.

    Gıdaların üzeri uzun süre açık kalacak şekilde bekletilmemelidir.

    Ürünlerin Pişirilmesi Sırasında

    Tencere dışında diğer teknikler ile et ürünlerinin pişirilmesi sırasında duyusal olarak kontrolü ile birlikte ürünün merkezi sıcaklığının 75 derece ve üzerinde olmasına dikkat edilmelidir.

    Soğutulduktan sonra yeniden ısıtma işlemine tabi tutulan yemeklerin merkezi sıcaklığının 83 derece ve üzerine çıkmış olmasına dikkat edilmelidir.

    Kızartma gibi yağ içerisinde bir pişirme işlemi uygulanacak ise yağın durumu genel olarak kontrol edilir. Bunun içinde yağın rengine, içerisinde partiküllerin oluşma durumuna ve kıvamındaki artışa dikkat edilir. Bunlarda herhangi bir artış söz konusu olduğunda yağ tamamen değiştirilmelidir.

    Yemekler için hazırlanan soslar ise hazırlanırken kesinlikle kaynatılmasına özen gösterilmelidir.

    Önceden hazırlanmış sosu yeni hazırlanmış sıcak sos içerisine katılmamalıdır ve bu iki sos birbiri ile karıştırılmamalıdır.

    Yapılan bütün kontroller ve uygulamalar belgeler üzerine kaydedilmelidir.

    Yemek Pişirildikten Sonra

    Yemek pişirildikten hemen sonra sıcak olarak sunumu yapılacak ise yemeğin sıcaklığının 65 derece üzerinde olmasına dikkat edilmelidir. Yemek sıcaklığının özellikle 65 derece sıcaklığa sahip olan ürünlerin uzun süre dışarda bekletilmemesine özen gösterilmelidir. Yapılan tüm kontroller kaydedilmelidir.

    Yemekler sıcak olarak değil de soğuk olarak servisi yapılacak ise burada da yemeklerin soğutulma usullerine ve standartlarına uygun olarak soğutulmasına dikkat edilmelidir.

    Yemeğin Servisi Sırasında

    Yemeklerin sunum ve servisine yönelik konulan standartlara uygun olarak yapılmasına dikkat edilmelidir.

    Yemek Sonrası

    Servis edilen ürünlerin ardından kalan servis edilmeyen temiz yemeklerin hepsi uygun koşullar altında saklanmalıdır. Bu koşullarda 0 ila +4 derece arasındaki koşullarda en fazla 24 saattir. Bu yemeklerin 24 saat içerisinde tüketilmesi gereklidir. Eğer tüketilmez ve kalırsa tüketime sunulmadan imha edilmesine özen gösterilmelidir.

    ISO 22000 Yemeklerin Soğutulma Talimatları

    Amaç

    Pişmiş olan yemeklerine ve gıdaların herhangi bir kontamine olma durumu yaşamadan ve herhangi bir bozulma durumu olmadan kalmasını sağlamaktır.

    Sorumlular

    Üretimde yer alan personellerin hepsi

    Uygulama

    Pişirme İşlemi Uygulandıktan Sonra

    Haşlanmış olan etler haşlama suyundan ayrılmalıdır ve ayrı bir tepsiye alınmalıdır.

    Bütün tavuk ya da kemikli etler gibi ürünler haşlandıktan sonra haşlama suyundan alınmalıdır. Kemik gibi bütün parçalarından ayrıldıktan sonra tepsilere dizilmelidir.

    Zeytinyağlı yemekler aynı şekilde tepsilere konularak soğutma işlemi yapılmalıdır.

    Brokoli, mantar gibi gıdalar haşlama sularından alınmalıdır ve en uygun olan kaplarda soğutulmaya bırakılmalıdır.

    Yemek sosları ve hazırlanan bütün soslar gastronom kaplarına alınarak soğutma işlemleri yapılmalıdır.

    Tatlıların soğutulma işlemi sırasında ya tabaklar içerisinde servis yapılarak ya da tepsi içerisinde uygun koşullarda soğutulması yapılmalıdır.

    Kızartılmış olan ürünler bir arada veya yığın şeklinde değil de ayrı ayrı dizilebileceği bir tepsi üzerinde serilerek soğutulmaya bırakılmalıdır.

    Geç soğuyan yemeklerin kendi haline bırakılarak soğutulma işlemi yapılmamalıdır. Et veya tavuk yemekleri gibi bazı yemekler buzlu su havuzlar üzerinde kaplarının içerisinde soğutulmaya bırakılmalıdır.

    Sos gibi kıvamlı bazı yemeklerin soğutulması sırasında kıvamında veya şeklinde meydana gelebilecek herhangi bir bozukluk olmaması için ara ara karıştırılmasına ve kıvamının kontrol edilmesine dikkat edilmelidir.

    Parça parça olan yemek türlerinin soğutulması sırasında tüm yüzeylerinin soğutulmuş olmasına özen gösterilmeli ve her yüzeyin soğukluğuna dikkat edilmelidir.

    Bazı ürünlerin hava ile teması gıdalarda bozulma riski oluşturacağı için bu tarz ürünlerin üzeri herhangi bir yağlı kağıt ile kapatılmalı ve hava ile temasının önlenmesine dikkat edilmelidir.

    Ürünlerin sıcaklıkları 45 dereceye düştüklerinde üzerleri yağlı kağıt gibi maddeler kullanılarak kapatılmalı ve 0 ve +4 derece sıcaklığa sahip koşullar altında muhafaza edilmelidir.

    İşlenmiş gıdanın veya hazırlanan yemeğin sıcaklığı 20 dereceye düştüğünde üzeri kapatılarak kaldırılmalıdır.

    Hazırlanmış olan yemeğin sıcaklığı 65 dereceden en fazla 2 saat içerisinde + 4 dereceye kadar düşürülmelidir ve buna dikkat edilmelidir.

    ISO 22000 Soğuk Depolama Talimatları

    Amaç

    Soğutulmaya bırakılan yemeklerin veya gıdaların ya da soğuk depolama ihtiyacı olan bütün malzemelerin herhangi bir kontamine olma durumlarının ortadan kaldırılmasını sağlamak ve bunu kontrol etmektir.

    Sorumlular

    İlgili olan bütün mutfak personeli

    Uygulama

    Gıdaların her birinin üzerinin kapalı olmasına dikkat edilmelidir. Üzeri tamamen kapatılan gıdaların bulunduğu kaplarının etiketlendiğine de dikkat edilmelidir.

    Depolama sırasında ilk giren ürün ilk çıkar kuralına göre gıdaların depo içerisine yerleştirilmesine dikkat edilmelidir. Ambalaj içerisinde depolanacak ürünlerde ise raf ömürlerinin dikkate alınarak depo edilmesi gereklidir.

    Soğutucuların sıcaklıklarının kontrollerinin sık sık yapılmasına özen gösterilmelidir. Soğutucu sıcaklığı belirlenen standartlarının üzerinde ya da altında ise duruma göre gerekli olan bütün önlemler alınmalıdır.

    İşletmede meydana gelebilecek herhangi bir arıza durumunda soğutucunun elektriğinin kesilmesi ya da durması sonucunda kapağının açılmamasına dikkat edilmelidir.

    Depoda yer alan ham maddelerin gıda üretimi için uygun olup olmadığı kontrol edildikten sonra üretime dahil edilmelidir.

    Soğutucuda herhangi bir karlanma gibi durumlarım meydana gelmemesi önemlidir. Böyle bir durum meydana geldiğinde en yakın zamanda soğutucuya defrost işlemlerinin uygulanmasına dikkat edilmelidir.

    Soğutucunun içeride sağladığı soğuk hava akımının bozulmaması için soğutucu kapağının sık sık açılmaması oldukça önemlidir. Bu nedenle soğutucunu sürekli açılıp kapanmamasına dikkat edilmelidir.

    Soğutucuya herhangi bir ürün yerleştirildikten sonra hemen kapatılmalıdır. Uzun süreli soğutucu kapağı açık bırakılmamalıdır ve buna dikkat edilmelidir.

    Soğutucunun içerisi ve yüzeylerinin temiz olması özen gösterilmelidir. Özellikle küf gibi oluşumların meydana gelmesine izin verilmemelidir ve gerekli olan bütün önlemler alınmalıdır.

    IS0 22000 Soğuk Hava Deposu Kullanma Usulleri

    Amaç

    Soğuk hava deposunun kullanılması esnasında meydana gelebilecek herhangi bir bozulma veya risk durumlarını en aza indirmektir.

    Sorumlular

    Mutfak Yönetiminden sorumlu olan kişi, depodan sorumlu olan kişi, aşcıbaşı ve mutfak personeli

    Uygulama

    Soğuk hava deposunun kullanılması sırasında en fazla dikkat edilecek hususlardan biri ürünlerin nasıl yerleştirildiğidir. Ürünler soğuk hava deposuna şu şekilde yerleştirilmelidir;

    İşletmede bir adet soğuk hava deposu var ise; en üst rafa pişmiş olan ve hazırlanmış olan yemekler, salatalar ve tatlılar konulmalıdır. Ortadaki rafa şarküteri ürünleri, süt ve süt ürünleri yerleştirilmelidir. En alt rafa ise çiğ olan meyveler sebzeler, işlenmemiş et ve et ürünleri, yumurta ve işlenecek olan bütün ham maddeler konulmalıdır.

    İşletmede eğer iki tane soğuk hava deposu var ise; ilk deponun en üst rafına süt ve süt ürünleri, orta rafa meyveler, en alt rafa da sebzeler ve yumurtalar yerleştirilir. İkinci deponun en üst rafına pişmiş ve işlenmiş olan yemekler, orta rafa şarküteri ürünleri ve en alt rafa et ve et ürünleri yerleştirilmelidir.

    Burada sorumlu olan bütün personelin dikkat etmesi gereken en önemli nokta pişmiş ve işlenmiş olan gıdaların ve hazırlanmış olan yemeklerin, daha pişmemiş ve hiçbir işlemden geçirilmemiş olan çiğ ham maddeler ile teması kesinlikle önlenmelidir. Kirli ve kontamine riski oluşturacak olan gıdaların hepsi en alt rafa yerleştirilmelidir. Pişmiş ve hazırlanmış gıdaların hepsi ise en üst rafa konulmalıdır.

    ISO 22000 Yemek Yenilecek Ve Servisin Yapılacağı Salonun Temizlik Talimatları

    Amaç

    Yemeklerin servis edileceği salonun temizlenmesini sağlamak ve herhangi bir kontamine olma durumunun önüne geçilmesi için gerekli olan önlemlerin alınmasına dikkat etmektir.

    Sorumlular

    Aşcıbaşı ve servis sorumlusu

    Uygulama

    Yemek yenilecek olan masaların üstleri her gün temizlenmelidir ve önce masa temizleyicisi ile silinen masa daha sonra temiz su ile durulanır ve en sonunda kurumaya bırakılır.

    Masa üzerinde yer alan masa örtülerinin hepsinin temizlik kontrolü her gün yapılmalıdır ve kirli masa örtüleri temizleri ile değiştirilmelidir.

    Belli aralıklar ile tüm masa örtüleri uygun olan sıcaklık ve malzeme ile yıkanmalıdır.

    Sandalyelerin de temizliğine dikkat edilmelidir ve kontrol edilmelidir. Haftada en az iki defa temizliği yapılmalıdır.

    Mutfak ve yemek yenilen yerlerin temizliği her gün talimat ve standartlara uygun olarak yapılmasına dikkat edilmelidir.

ISO 22000 Belgesi Ne İşe Yarar?

Günümüzde hemen hemen her gün gıda sağlığı sorunları gündemde olup, kural olarak gündemde değildir. ISO 22000 sertifikası, gıda endüstrisi işletmelerinin gıda koruma önlemleri almalarını ve sadece Haccp gibi bazı hususlarda değil, tüm iş alanlarında gıda ile ilgili sorunları ele almalarını sağlayan bir kalite yönetim standardı adıdır.

ISO 22000 sertifikası doğru uygulandığında iyi çalışır. Örneğin, bir kişinin yiyeceklerle temasını önler. Sadece insanı değil aynı zamanda istenmeyen çapraz etkileşimleri de (böcekler, tozlar, larvalar gibi) önler. Aynı zamanda, sadece eldiven, başlık, takı kullanımının yasaklanmasının yanı sıra gıda şirketlerinin yönetimini de ele alarak, gıda güvenliği için ISO 22000 standardının gerekliliklerini yerine getirmek mümkündür.

ISO 22000 belgesini alan üst yönetim bu süreci tamamlamakla yükümlüdür. Böylece tüm üretim süreçleri, kalite kontrol ve analiz noktaları kayıt altına alınmakta ve izlenmektedir. ISO 22000 sertifikası neredeyse bir gerekliliktir, gereklilik değildir. Böyle bir sistemi oluşturmak ve sürdürmek için, insan hafızası veya çalışanın kendi verileri yeterli değildir.

Ancak görevi ISO 22000 gıda standardı ile sabit ve mekanik bir yapı elde etmektir. Gıda, hijyen ve iso 22000 dili olarak sağlık anlamına gelir. Sağlıklı ürün ve hizmetler sunan firmalar, müşterilerine daha sıcak bir yakınlığa sahiptir.

İnsanları merkeze çekmek için ISO 22000 sertifikası altında yapılan çalışmalar hiç şüphesiz meyvelerini verecek. Çünkü sonunda yemekle ilgili gerçekler var. Bu durumda, gerçek ve kalıcı bir kurumsal yapı oluşturmada başarılı olarak kabul edilecek olan catering işletmelerinin ISO 22000 sertifikası alması ve koşullara tam olarak uyması beklenmektedir.

Yasal tüketici, ISO 22000 sertifikası, ISO 9001 sertifikası, TSE, işletme tescil belgesi ve helal gıda sertifikası gibi ürünleri arama hakkına sahiptir. Günümüzün tüketicisi bu bilgileri teknolojik faydaları kullanarak hızlı bir şekilde alabilir.

19 Kasım 2018 tarihinde yayınlanan ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi; Dünyada güvenli gıda ürünleri üretim zinciri oluşturmak için yaratılmış uluslararası bir standart. Tedarikçiler, kullanıcılar, yasal otoriteler, tüketiciler ve ilgili tüm departmanlar arasındaki ilişkiye dayanır ve böylece her aşamada güvenli yiyeceklerin izlenmesini sağlar.

Bu Uluslararası Standart, gıda zinciri boyunca gıda güvenliğini sağlamak için genel olarak temel unsur olarak kabul edilen unsurları nihai tüketime kadar bir araya getiren bir gıda güvenliği yönetim sistemi gereksinimlerini tanımlar. Bu ihtiyaçlar;

- Etkileşimli İletişim

- Sistem Yönetimi

- Gerekli Programlar

- HACCP İlkeleri

ISO 22000 sistemi, HACCP sisteminin uygulanmasının ilkelerini ve aşamalarını tamamlar ve sorumluluk yönetimi eğitimi ve sürekli iyileştirme için eylemlerin tanımı olarak ISO 9001 standardına uygundur. Bu nedenle, sadece gıda ürünlerinin güvenli bir şekilde üretilmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda şirketlerin gelişmesini de hızlandırarak kurumsallaşma süreçlerini hızlandırır.

ISO 22000: 2005'in resmi adı olan ISO 22000: 2005 Gıda güvenliği yönetim sistemleri - gıda zincirindeki tüm kuruluşlar için gereklilikler, uluslararası bir standarttır ve "tarımdan sofraya" dahil olmak üzere gıda zincirinin tüm organizasyonlarını kapsayan gıda güvenliğidir.

İSO 22000 Belgesi Çorlu
ISO 22000 Belgesinin Avantajları Nelerdir?

ISO 22000 sertifikası, gıda zincirinde ekipman, ambalaj malzemeleri, temizlik ürünleri, katkı maddeleri ve bileşen üreticileri de dahil olmak üzere uluslararası bir standarttır.

ISO 22000: 2005, ISO 9001 gibi kalite yönetim sistemlerini gıda güvenliği yönetim sistemlerine entegre etmek isteyen şirketler için de uygundur.

  • Aktif kalmak için sistemleri sürekli geliştirir ve günceller.
  • Çevre yönetimi sertifikası olan şirketler daha iyi tüketici potansiyeline sahip olabilir.
  • Bu potansiyel müşteriyi oluşturan en önemli faktör ISO 22000 sertifikasının yaptırımıdır.
  • Belge yaptırımları ile bir şirketin güvenilir ve sağlıklı bir şekilde üretmesi mümkün hale gelir.
  • Aynı zamanda, yüksek kalite standartlarının üretilmesine belge yaptırımları uygulanmaktadır.
  • Her adım, müşteriye teslim edilinceye kadar profesyonellik adı altında gerçekleştirilir.
  • Bu nedenle şirketler üretim problemlerini ve müşteri memnuniyetini yaşayamazlar.
  • Şirketlerin performansı yüksek bir seviyeye ulaşacağından, birçok şirket bu sertifikaya talep etmektedir.
  • Talebi belirlemenin en önemli nedeni, şirketlerin istenen performansı yakalamaları ve uluslararası değer kazanmalarıdır.
  • Şirketler belge sayesinde büyük avantajlara sahipler ve ticari ilişkilerini güçlendirirler.
  • ISO 22000 sertifikasına sahip firmaların ürünlerini daha çok satması, ürün güvenini oluşturmasıdır. Bu nedenle, şirketler bir belge almak istiyor ve belgeye yaptırımlar uygulayarak kurumsallaşmak için adımlar atmak istiyorlar.

Ürünlerden müşteri memnuniyetini sağlamak için ISO 22000 sertifikası alınmalı, böylece müşterilerin bir ürün seçiminde sorun yaşamaması ve ürünleri en güvenilir şekilde sunması gerekiyor. Sertifika ile bu, şirketlerin yüksek düzeyde verimlilik elde ettikleri durumlardan biridir. Şirket ürünlerine olan talebin artması ve şirket ürünlerine müşteri güveninin kazandırılması belge yaptırımları ile sağlanmaktadır. Bu nedenle, birçok şirketin bu sertifikayı alması önemlidir. Şirketler, sertifika alırlarsa, bu sektörde lider bir şirket olurlar ve rekor bir satış imzalayacak bir şirket olarak lider konumdadırlar.

ISO 22000, bir Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin tasarımında, uygulanmasında ve geliştirilmesinde sürekliliği sağlamak için ISO 9001 ve HACCP'nin çekirdek unsurlarını birleştirerek elde edilen bir standarttır.

Müşteri memnuniyeti - garantili kalite, güvenilirlik ve yasallık ve ayrıca müşteri gereksinimlerini karşılayan sürekli ürün tedariği sağlanır.

Sürekli performans iyileştirmeleri ve artan operasyonel verimlilik sonucu maliyetin azalması mümkündür.

Taraflar arasındaki ilişkileri geliştirmek - personel, müşteriler ve tedarikçiler / üreticiler dahildir.

Yasal normların uygulanması - zorunlu ve yasal gerekliliklerin kurum ve müşterileri üzerindeki etkilerini anlamak ve iç denetimlerden ve yönetim denetimlerinden yararlanılır.

Gelişmiş risk yönetimi - daha istikrarlı ve izlenebilir ürünler ve hizmetler sunar.

Belirlenen standartlara uygun olarak bağımsız denetim ile ticari güvenin belgelenmesi sağlanır.

Sertifikaya sahip olmanın ilk büyük avantajı, yukarıda belirtildiği gibi, bir şirketin uluslararası pazarda rekabet etmesini sağlar.

Aynı zamanda, bu iç pazardaki rakiplerin bir adım ötesinde bir sistemdir.

Sistematik bir yaklaşım sayesinde riskler daha verimli, hızlı ve dinamik bir şekilde kontrol edilir.

Üretim risklerinden kaçınılmaktadır, çünkü risk puanları önceden belirlenmiştir.

Gıda zehirlenmesi tamamen önlenir.

Üretim hatalarını azaltmak, aynı zamanda üretim maliyetlerini düşürür.

Kaynak kayıpları ortadan kalkar ve bu atıklarla ilgili maliyetler düşer.

Organizasyonda çalışan herkes gıda güvenliği ve hijyen konularını bilir.

Gıda güvenliği standartları konusunda tedarikçiler, müşteriler, yöneticiler, distribütörler ve ilgili diğer taraflarla etkili iletişim sağlanmaktadır.

Üretim süreçleri belgelenir ve kalite yaratılır.

Yasa ve düzenlemelerin getirdiği resmi kurallara uyulur.

Resmi denetimde yasal kurallar göz ardı edilmeyeceğinden hiçbir sorun yaşanmayacaktır.

Stok yönetimi daha verimli hale gelmiştir.

Dağıtım zamanı doğru yapılır.

Müşteri memnuniyeti sağlanmış ve güven kazanılmıştır.

ISO 22000 Belgesi Yapı Taşları Ve Amacı

Gıda güvenliğini sağlamak için ISO 22000 sertifikasyonunun amaçları çok önemlidir. Aslında, bunun insan sağlığını korumak için hayati önem taşıdığını söylemek doğru olacaktır. Gıda üretiminde kullanılan imalat, toplama, işleme, nakliye ve hammaddelerde bazı kimyasallar kullanılmaktadır. Doğal toksinler, işleme toksinler, kurşun, arsenik, civa, endüstriyel kimyasallar gibi ağır metaller ve ambalaj malzemelerinden geçen maddeler hiç kimsenin düşünmediği tehlikeli maddelerdir.

Gıda Güvenliği Ne Demektir?

Beslenme ve sağlıklı bir yaşam tarzı, insanların temel ihtiyaçlarıdır. Bugün birçok yeni hastalığın ortaya çıkması, bu konudaki ihmalin sonucudur. Yoksul ve sağlıksız yiyeceklerin neden olduğu hastalıklar, hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkelerde insanların sağlığını tehdit ediyor. Bu hastalıklar, özellikle koruyucu sistemi zayıf olan çocuklarda, hamile kadınlar ve yaşlılar büyük risk altındadır.

Gıda güvenliği araştırmalarının amacı, gıda ürünlerinin tüketicilere ve çevreye fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak zarar vermemesini sağlamaktır. Restoranlar, oteller, pastaneler, kafeler ve gıda ürünleri üreten benzer kuruluşlarda kaliteli üretimin yanı sıra, gıda üretimini garanti altına alan bir dizi gıda güvenliği yönetim sisteminin uygulanması ihtiyacı, gıda güvenliğini ön planda tutmaktadır. Gıda güvenliği çalışmaları, sorunlar ortaya çıktığında ve bu sorunların nasıl çözüldüğü konusunda olası gıda risklerini en aza indirmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, gıdalardaki hijyenik uygulamalar ve işletme personelinin eğitimi, gıda işletmelerinin gelişmesine ve toplumun yaşam kalitesinin iyileştirilmesine de katkıda bulunmaktadır.

Gıda güvenliği, gıdalarda ortaya çıkabilecek tüm fiziksel, kimyasal ve biyolojik riskleri ortadan kaldırmak için öngörülen tüm önlemleri ifade eder. Bu nedenle, güvenli yiyecek, amaçlandığı şekilde hazırlandığı zaman, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklere sahip insan tüketimine uygundur ve besin değerini kaybetmemiştir. Başka bir deyişle, güvenli yiyecekler anlamında, zararsız bir durum insan sağlığı için önemlidir. Aksi takdirde, hastalık semptomlarının başlaması veya sağlık sorunlarının kötüleşmesi gibi güvenli olmayan yiyecekler yerken istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Gıda güvenliği, gıdanın tüketime uygun olup olmadığını belirlemek ve tüketicileri gıda risklerinden korumaktır. Bu nedenle, besin zincirindeki herkes katkıda bulunmalıdır. Gıda güvenliği ve kalitesi sadece gıda sektöründe gıda güvenliği ve kalite sistemlerinin uygulanması ile düzenlenebilir.

Gıda Kaynaklı Sağlık Riskleri Nelerdir?

Gıda güvenliği için temel şart güvenli hammadde teminidir. Güvenli yiyecek üretmek için, ham maddelerin sağlıklı ve hijyenik koşullarda üretilmesi gerekir.

Gıda riskleri üç grupta göz önünde bulundurulur: fiziksel, biyolojik ve kimyasal. Fiziksel riskler, taş, toprak, cam, metal, ahşap ve kemik gibi gıdalarda bulunmaması beklenen çeşitli yabancı maddelerdir. Ancak, gıda ürünlerindeki riskler arasında mikrobiyal riskler ilk sıradadır. Gıdadaki riskler, üretimin farklı aşamalarında önemlidir. Doğru yöntemlerle sterilize edilmezse, gıda ürünlerinde doğal olarak birçok mikroorganizma bulunur. Asıl risk, bu sayı limitleri aştığında ve insan sağlığı için tehlike oluşturduğunda ortaya çıkar.

Bakteriyel, fungal, viral ve parazitler gıda güvenliğini tehlikeye atan temel biyolojik tehlikelerden bazılarıdır. Alınan önlemler sayesinde bazı hastalıklar tamamen ortadan kaldırıldı veya en aza indirildi. Ancak ülkemizde maalesef bu hala bir tehlike. İnsanları bu hastalıklardan korumak için, özellikle hayvanlar kontrol altında tutulmalıdır.

Gıda güvenliğini tehlikeye atan kimyasal tehlikeler arasında özellikle mahsul ve hayvancılık üretiminde yüksek verim elde etmek için veterinerlik ve istemeden kullanılan veterinerlik ilaçları ve böcek ilacı kalıntıları bulunmaktadır. Kimyasal tehlikelerin bazıları çevresel kaynaklardan geliyor. Bir şekilde gıda ürünlerinin yapısına giren toksik bileşenler ve alerjenler gıda güvenliğini tehdit eder.

Ek olarak, kullanılan besin takviyelerinin doğru yöntemlerde ve öngörülen miktarlarda kullanılmaması ciddi bir kimyasal tehlikedir. Gıda ürünlerinde kullanılan hammaddeler, üretim teknolojileri ve çalışanların hijyen kurallarına uymama yanı sıra boya, makine yağı vb. Gibi diğer yabancı maddelerle kirlenme ile ilgili riskler ortaya çıkabilir. Tüm bu riskler Gıda güvenliğini sağlamanın yanı sıra, üretim, satın alma, işleme, depolama, dağıtım ve satış sırasında alınması gereken önlemlerle azaltılabilir. Aksi halde gıda ürünlerinde mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal bozulmalara neden olan uygun bir ortam yaratılır.

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standartları

Üreticiler, işlemciler, taşıyıcılar, toptan ve perakende kuruluşları dahil olmak üzere çeşitli gruplar, bilim adamları ve yetkililer tarafından çeşitli kontrol yöntemleri geliştirilmiştir. Son ürünler için doğrulama yöntemleri, son üründe mevcut olan hataları ve tehlikeleri belirtir.

Bugün, tedarikçilerin seçimini ve değerlendirmesini, işletmeye kabulü, üretim aşamalarını, nihai depo ve nakliyeyi, hammadde, katkı maddeleri, yardımcı malzemeler ve güvenli gıda üretimi için paketleme malzemeleri üretiminden başlayarak kontrol eden bir yaklaşıma ihtiyaç vardır. HACCP sistemi (risk analizi ve kritik kilometre taşları) böyle bir yaklaşımdır. Bu amaçla, ISO 22000, Uluslararası Standardizasyon Örgütü'nün (ISO) çalışma gruplarından biri olan TC 34 tarafından hazırlanmaya başlanmıştır.

Her ne kadar ISO 22000, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemini oluştururken uygulanması gereken koşulları tanımlayan ve onaylayan standart olmasına rağmen, hepsi de ISO 22000 serisi olarak adlandırılan yayınlanmış kurallar da vardır. ISO 22000 serisinde pek çok standart olmasına rağmen, ISO 22000 standardı, ISO 22000'in uygulanmasında rehberlik sağlar. ISO 22000 standardı, bazılarının rapor ettiği gibi, ISO 9001'in gıda endüstrisine uygulanmasını sağlayan bir standart değildir.

Sistemin temel amacı, üründeki proses hatalarının bir sonucu olarak ortaya çıkabilecek kabul edilemez risk merkezlerini belirlemek ve ürünün kalitesini ve tüketicinin sağlığını sağlamaktır. Gıda güvenliği denetimleri, ürünler, tasarım, üretim ve kalite kontrolü ile ilgili potansiyel tehlikelerin tanımlanmasında ve ele alınmasında rol oynamaktadır. Aslında, ISO 22000, yalnızca gıda güvenliğinde bir artış değil, aynı zamanda gıda kalitesinde duyusal bir artış değil, aynı zamanda endüstriyel üretim, bakım ve satış sonrası hizmette kalite güvencesinin önemli ve ayrılmaz bir parçasını sağlar. Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminde, üretim sırasında ve sonrasında sorumluluk herkese aktarılır ve daha aktif katılımla iyi motivasyon sağlanır.

Gıda endüstrisinde, her birim kendi kontrolü altındaki gıda güvenliği gereksinimlerine uymalıdır. Ön Programlar (PRP'ler) sağlam bir gıda güvenliği yönetim sistemi sağlar. Ön koşullu programlar güvenli gıda ürünleri üretiminde temel çevre ve üretim koşullarının kontrolünü sağlar. Bazı yaygın zorunlu programlar GMP, GHP, GAP'dir.

Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından geliştirilen ISO 22000 Standardı “Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi”, gıda zincirindeki tüm işletmeler için spesifik kriterleri ve gıda güvenliği yönetim sistemi için temel gereksinimleri açıklar. Bu standart, gıda endüstrisi işletmelerinin gıda güvenliği ile ilgili riskleri ve gıda ürünlerinin tüketim için güvenilirliğini sağlamak için yapmaları gereken işleri kontrol etme zorunluluğunu tanımlar.

Diğer tüm ISO standartları gibi, ISO 22000 standardı da günün gereksinimlerini karşıladığından emin olmak için düzenli olarak gözden geçirilir ve geliştirilir. ISO 22000: 2018'in şu anki sürümü. Bu konu, gıda güvenliği ve gıda güvenliği gereksinimlerindeki en son eğilimleri ele almakta ve dünya genelinde gıda endüstrisinin karşılaştığı zorlukları ele almaktadır. Öte yandan, artan bir nüfusla birlikte, bu, mevcut gıda ürünlerinde güven oluşturmaya ve gıda üretiminin güvenilirliğini ve sürdürülebilirliğini sağlamaya yardımcı olur.

ISO 22000'in 2018 versiyonu, operasyonel risk ile stratejik yönetim riski arasında ayrım yapan yeni bir risk yaklaşımı sunmaktadır. Ek olarak, gıda şirketleri ve tedarikçileri, gıdanın Birleşmiş Milletler Hükümeti tarafından yayınlanan ve gıda güvenliği düzenlemelerini içeren Codex Alimentarius'a (Gıda Kanunu) uygun olduğunu kanıtlamıştır. Bu kod, gıda ticareti yapan insanların sağlığını korumak için tasarlanmış birçok gıda güvenliği standardını kapsar. Tüketicilere sunulan yiyecekler güvenli ve kaliteli olmalıdır. Gıdaların patojen içermemesi de önemlidir.

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Neden Önemlidir?

Gıda güvenliği yönetim sistemi standardı ISO 22000, gıda zincirindeki herhangi bir işletmeye tarladan tüketicinin masasına kadar uygulanabilecek bir yönetim sistemi standardıdır. İşletmeler için müşterilerine gıda güvenliği yönetim sistemine sahip olduklarını ispatlamaları için ISO 22000 sertifikası önemlidir. Bu belge, ISO 22000'e uygun olarak üretilen gıda ürünlerinde tüketicinin güvenini sağlar. Bir yandan, müşteriler güvenli gıdaya ihtiyaç duyarken, diğer taraftan gıda şirketleri tedarikçilerinden alınan gıdaların güvenli olmasını ister. Bu iki nokta bugün giderek daha önemli hale gelir.

Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından geliştirilen bu standardın temeli, bir Kalite Yönetim Sisteminin yaklaşımıdır. Standart ayrıca, gıda güvenliğine uygulama için HACCP prensiplerini de uyarladı (tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları, tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları).

ISO 22000, gıda güvenliği süreçleri ve prosedürleri için gereksinimleri açıklar ve işletmelerin zorunlu programları ve HACCP standardını uygulamalarını gerektirir. Gıda güvenliği alanında yürürlükte olan FSSC 22000 ve SQF (güvenilir gıda kalitesi) sertifikasyon programlarının aksine, ISO 22000 standardı zorunlu programlar için özel şartlar içermemektedir. İlgili şirketlerin sadece şirket tarafından tanımlanması ve uygulanması beklenmektedir. Böylece, ISO 22000 daha esnektir ve herhangi bir gıda şirketi tarafından uygulanabilir ve sertifikalandırılabilir.

Marka Tescil hizmetimiz Türk Patent Enstitüsü lisanslı uzman arkadaşlarımızca, uluslararası belgelendirme ise TÜRK AK akreditasyonlu teknik uzmanlarca siz değerli müşterilerimize sağlanacaktır.


Yurt içi ve Yurt dışı Belgelendirme Hizmetleri ve daha birçok özelliğimiz ile Dijmed Teknoloji olarak hizmetinizdeyiz.

Hizmetlerimiz İçin Bizimle İletişime Geçin.


Bize Ulaşın

Bize Ulaşın

Dijmed: Dijital Mimarınız

Dijmed Teknoloji ayrıcalıklarıyla tanışmak,bilgi almak, müşterimiz olmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İLETİŞİM